28 Aralık 2012 Cuma

Akhisar Köfte

Manisa'nın en büyük ilçesi olan Akhisar'da 1900 lü yılların başından beri faaliyet gösteren lokantaların kullandıkları genel adlandırmadır Akhisar Köfte. Soğan, az yağlı kıyma ve tuz ile yapılan oldukça sade ancak çok lezzetli köftedir. 

Akhisar Köftesi ismiyle bilinen köfteninin adı "macır köftesi" dir. Bunun sebebi Akhisar 'ın yerli nüfusunun yanı sıra büyük ölçüde Makedon ve Batı Trakya göçmenlerinden oluşmasıdır.

Yugoslavya ve Yunanistan 'dan Akhisar'a gelen göçmenler, kendileri ile birlikte kültürlerinide beraberlerinde getirmişlerdir. Genel olarak İnegöl, Balıkesir ve Bursa yörelerinde benzer türde köfte yapılmaktadır. Bu köftelerin menşeileri de yine Balkan Türkleridir. Rodop, Flibe, İnegöl gibi köfteler benzer kültürün türleridir. Akhisar merkezinde, çevre yolunun girişinde ve çıkışında birkaç tanesi çok eski olmak üzere çeşitli macır (Akhisar) köfte mekanları bulunmaktadır. Yeni nesil, baba ve dedelerinden elde ettikleri tarifleri geliştirerek markalaşmaktadırlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder