28 Aralık 2012 Cuma

Çağ Kebab


Cağ kebabı, 'cağ döneri' veya 'yatık döner' keçi ve kuzu etinden yapılan bir çeşitkebaptırErzurum'un Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ilçeleri ile Artvin'in Yusufeliilçesine ait olan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Birçok yerde, yanlış olarak 'çağ kebabı' şeklinde telaffuz edilmektedir.
Malzemeye soğantuz ve karabiber eklenir ve hazırlanan parça et'lere eklenen soğan,tuz ve karabiber gibi baharatlar et ile iyice yoğrulur.Eğer daha fazla lezzetli olması istenirse hazırlanan et dinlendirilir ve 24 saat serin ortamda veya buzdolabında bekletilir ve bu süre sonunda Cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir.Et yatık biçimde odun ateşinde pişirilir ve Döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip ızgara üzerine alınır. Burada et biraz daha pişirilir.Tandır ekmeği ve Lavaş ekmekle servis yapılır. Ayrıca yanında yöresel ayran ya da şalgam tüketilmektedir.

Erzurum Cağ Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın pişirilmesinde kullanılan etin doğal ortamda, yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen kuzulardan elde edilmiş olmasıdır.
CaG Kebabı 300x219 Cağ KebabıEtin hazırlanışı:
En az bir yaşındaki kuzulardan elde edilen et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağ oranının %25 – %30 arasında olması gerekmektedir. Ayıklanan et, şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır ve tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır.
Pişirme:
Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş ya da tuğladan yapılması Cağ Kebabının kendine has lezzeti için önemlidir. Şiş durgun ateşe tabladan 15cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Etin renginin kırmızıdan kahverengine dönme seviyesi uygun pişme durumudur.
Sunuş
Pişen Cağ Kebabı geleneksel olarak Cağ adı verilen küçük şişle servis edilir. Cağ şişteki ete geçirilir ve kebap bıçağı olarak tabir edilen bıçakla kalınlığı 4-7 mm olacak şekilde kesilir. Cağ’ın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir. Erzurum Cağ Kebabı, mevsimine göre ayrı bir tabakta da söğüş kuru soğan, turşu, közlenmiş yeşil biber veya mevsimine göre söğüş domatesle servis edilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder