Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeleri biber salçası, kırmızı pul biber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılmalıdır.ŞALGAM SUYU OLMAZSA OLMAZ...
Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.Bunların dışında hiç bir baharat konulmaz. Adana dışında pilav ile yapılan servisler, Adanalılar tarafından makbul karşılanmaz.Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının % 30'u kadar kuyruk yağı zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk yağı,kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yoğrulmuş karışım ikinci kez zırh ile kıyılır. En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirilir. Hazırlanan karışım, 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması içindir. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı’nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.
Adana kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.
En iyi ADANA kebap yiyebileceğiniz yerler
1-ONBAŞILAR ADANA
1-ONBAŞILAR ADANA
Hikayesi 1904 yılında Rahmetli Mehmet KIYAN ile kayınbiraderi Onbaşı lakaplı İsa ağayla beraber açtıkları Karasoku mahallesindeki dükkanla başlayan ONBAŞILAR KEBAP efsanesi halen Adana’nın köklü kebapçılarından birisi olarak günümüze kadar taktirle anılmaktadır.
ONBAŞILAR KEBAP efsanesi tüm ailesi ile birlikte (Kazım, Sadık, Selahattin, Ferit ve Selim) dükkanda dişleri ve
tırnaklarıyla, ter dökerek zor şartlarda birlikte çalışmışlardır. Selahattin bey bu dükkanın adını ilk defa ONBAŞILAR
olarak kullanmış, daha sonra Sadık ile Kazım Kıyan ve Hilmi Aksoğan ortak olarak Dörtyolağzı’nda “YENİ
ONBAŞILAR” adıyla bir dükkan daha açmıştır. Karasoku mahallesi Büyüksaat civarındaki dükkanın adı “ESKİ
ONBAŞILAR” olarak devam etmiştir.
Daha sonra Kazım Kıyan Yeni Onbaşılardan ayrılarak tekrar Karasoku’daki eski dükkanına dönmüştür.
Sonraki yıllarda Selim Kıyan Toros caddesinde “BÜYÜK ONBAŞILAR” olarak dükkan açmış burası da daha sonraki
yıllarda kapanmıştır. Birkaç defa daha başka mekanlarda kızı Gülselin aynı isimle dükkan açmış ancak bugün içinhepsi kapanmıştır. Ancak Selim Kıyan’ın oğlu Kemal tarafından Kıbrıs’ta Onbaşılar adıyla bir dükkan açılmıştır.
Dört yolağzındaki Adana’nın ilk lüks kebapçısı olan, YENİ ONBAŞILAR buranın yıkılması nedeniyle yolun karşı tarafına taşınmış ve 1988 yılında tekrar kapatılmıştır. ONBAŞILAR ismi kızı Asuman tarafından tescilli olarak alınmış ancak dükkân açılmamıştır. Devam eden hikayede Kazım Kıyan 1987’de BABA ONBAŞI” adıyla Sular civarında bir dükkan açmıştır ve bu dükkan, oğlu Levent Kıyan tarafından hala işletilmektedir.
Sadık Kıyan’ın oğlu Harun tarafından İstanbul’da “ADANA ONBAŞILAR” adıyla bir dükkan açılmış ancak burası da Harun Kıyan’ın vefatı sonrasında kapanmıştır. Sonuçta Mehmet KIYAN’ın çocukları Kazım, Sadık, Selahattin, Ferit ve Selim vefat etmiş olup, Adana’da Onbaşılar adıyla bugün bile çok güzel bir isimle anılan bir efsane yaratmışlardır.
2-Babadan oğula geleneğinin en iyi örneklerinden biri olan KOLCUOGLU Kebap'ıngeçmişi. 1910 yılında Adana eski sebze halinde başlamıştır.
1946 yılında Adana'nın Karşıyaka semtinde Seyhan Kebap Salonu olarak hizmet vermiştir. 1963' yılında Adana'da Restaurant anlayışının ilk örneği olarak Barkal Kavşağında Kolcuoğlu Restaurant olarak hizmete girmiştir.
70'li yıllarda Adana'da meşhur hale gelen Adana Kebabı aynı zamanda bir lezzet kültürünü de ortaya çıkarmıştır. İnanıyoruz ki Adana Kebabı'nı Adanalı'dan başkası yapamaz. 1974 yılında metrelik kebabıyla ünü tüm Türkiye'ye yayılmıştır.
3-YÜZEVLER KEBAPÇISI
Türkiye'nin en iyi kebapçıları arasında yerini alan Adana Yüzevler Kebapçısı, adını kurulduğu şehir ve semtten almıştır. Mekanın; Sortie'de 150 kişilik restoranı, Etiler şubesinde 100 kişilik kış bahçesi, 60 kişilik VIP salonu ve 200 kişilik yaz bahçesi bulunmaktadır. Göztepe'de 170 kişilik kapalı salonu ve 100 kişilik yaz bahçesiyle hizmet veren Adana Yüzevler ayrıca 150 kişilik salonu ve 15 kişilik ocakbaşı mevcuttur.
Tüm şubeler grup rezervasyonları, özel yemekli toplantılar ve davetlerde ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca catering ve paket servis hizmeti de verilmektedir. Anadolu'nun damak tadından vazgeçemeyen, özellikle gerçek Adana Kebabı'nın lezzetini arayanlar için vazgeçilmez bir adres.
4-KEBAB 52 ADANA
5-HASAN USTA ADANA
1986 yılında Hasan Usta, Adana Küçük saat mevkiinde, günün modasına uygun olarak kebap arabasında bizzat kendisi ustalığını yapmak suretiyle, bugünkü Hasan Usta Kebap’ın temellerini atmıştır. Hasan Usta, kaliteden ödün vermeyen yapısıyla ayrı bir damak tadı sunarak, Adanalıların tercih ettiği kebapçıların başında yerini almıştır. 1989’a gelindiğinde artan tüketim talebini en iyi şekilde karşılayabilmek amacıyla kardeşlerini yanına alarak hizmet sınırlarını genişletti. 1997 yılında Hasan Usta Kebap’ın şirketleşip, kendini yenilemesi bir zorunluluk haline geldi. 1998 yılında Adana Baraj Yolu bölgesinde ORAL KARDEŞLER GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ. bünyesinde ilk Hasanusta Kebap restoranı kurulmuş ve ileriye dönük oluşumun ilk altyapısını hazırlanmıştır.
Hasanusta Kebap yeni yerinde de kaliteden ve damak tadından ödün vermeden daha geniş bir kitleye hitap etmeye başladı. Bu sırada 3–5 yılda hedeflediği müşteri potansiyelini 3 ay gibi kısa bir sürede yakaladı.500 metrekarelik kapalı alanı ve 2000 metrekarelik otoparkı ile kebapçılık sektöründe yeni bir çığır açtı. Geliştirilen özgün hizmet anlayışı ve çalışma sistemi başta Adana olmak üzere bütün Türkiye’de restoranlara örnek bir model oluşturdu.
2000-2001 yılları arasında kalite ve hizmette uzmanlaşmış kadrosu ile Hasanusta’nın ünü Adana sınırlarından taşarak, tüm Türkiye’ye yayıldı. Tüm bu gelişmeler, Hasanusta kebaplarının markalaşmasına kadar devam etti. İstanbul Ankara ve Bursa’da ki girişimci işadamlarının yoğun bir şekilde isim hakkı talep etmeleri, Hasanusta Kebap yöneticilerini harekete geçirdi. Bu kapsamda Kurt tepe Kavşağında 1650 metrekarelik bir arsa üzerine 2003 yılında ikinci Hasanusta Kebap Şubesi kurulmuştur. Hasanusta Kebap konseptinin netleştirdiği yeni şube ile birlikte kurumsal kimliğini de geliştiren Hasanusta, “Alanında lider olan restoranlarımızın; bütün Türkiye’de ve dünyada şubelerini çoğaltarak, müşterilerine sağladığı hizmet ve gıda kalitesi ile dünyada önder ve örnek kuruluş olmak, bu yolla ortaklarımıza kazanç sağlamaktır.” şeklinde belirlediği vizyonu ile birlikte gelişimine büyük hız kazandırmıştır.
2007 yılının ikinci döneminde ORAL KARDEŞLER GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Anonim şirket olarak değiştirilmiş ve Türkiye’nin büyük kentlerinde müşterilerine eşsiz bir hizmet sunmak üzere yeni şubelerin imarına başlanmıştır.
1986 yılında Hasan Usta, Adana Küçük saat mevkiinde, günün modasına uygun olarak kebap arab
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder