Tarife geçmeden önce İnegöl Köfte’sinin tarihinden bahsedelim. İnegöl Köftesi’nin asıl kaynağı Bursa İnegöl değil, Bulgaristan’ın Filibe vilayetinin Pazarcık ilçesidir. Mustafa oğlu İbrahim Besler uzun yıllar önce Pazarcık’tan Bursa’nın İlçesi İnegöl’e göç etmiş. Pazarcıkta “köfteciler” olarak anılan bu ailede köftecilik babadan oğula geçerek devam etmektedir. İnegöl’e yerleşen İbrahim Besler bugün İnegöl Köftesi adıyla tanınan köfteyi yapmaya başlamıştır. Günümüze köfte ustaları yetiştiren İbrahim Besler Hakkın rahmetine kavuşmuştur.
İnegöl Köfte’sinde baharat kullanılmamasının nedeni baharat tadının et tadını bastırdığı kanısıdır. İnegöl Köftesi de meşhur Akçaabat Köftesi gibi Piyaz ile servis edilir.
İşte meşhur Bursa İnegöl Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilogram dananın döşünden iki kere çekilmiş kıyma,
- 1/2 su bardağı çekilmiş
kuru ekmek içi, - 1/2 su bardağı su,
- 1 yemek kaşığı tuz,
- 2 tatlı kaşığı karbonat,
- 1 yemek kaşığı limon suyu,
- 2
orta boy rendelenmiş soğan.adet - Yapılışı:
Ekmek içi, su ve tuz kıymaya eklenip 10 dakika yoğrulur.Bir saklama kabında 24 buzdolabında dinlendirilir.saat - 24
saat sonra, bardaktabir karıştırılmış olan limon ve karbonat (köpürecek) kıymanın üzerine dökülür. - Soğan rendelenip kıymaya
karıştırılır . Eğer peynir ekleyecekseniz, bu aşamada ekleyin. - Kıymadan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalara şekil verilip saklama kabına dizilir. Bu şekilde 12
saat kadar daha buzdolabında dinlendirilir. (Köftelerin hepsi pişirilmeyecekse, kalanlar bu aşamada dinlendirmeden buzluğa kaldırılabilir. Buzlukta saklanan köfteler çözülmesi beklenmeden, hemen pişirilir.) - Köfteler dinlendikten sonra, pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkarılır.
- Orta ateşte iyice kızdırılan ızgara tavasında yağsız bir şekilde önlü arkalı ızgara yapılarak pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder